Societate

3. Europa alege | O victorie comunistă, unde câștigă femeile în politică, referendum pentru căsătoria persoanelor de același sex

27.09.2021 11:08 - În mai multe țări europene au avut loc, la sfârșitul săptămânii, alegeri: legislative în Germania și Islanda, pentru căsătoriile cuplurilor LGBT în Elveția, pentru conducerea PNL în România. La Graz, în Austria, Partidului Comunist a câștigat alegerile locale. (Europalibera)

Vezi stirea »

5. Prețul RCA a explodat după scandalul City Insurance

26.09.2021 14:18 - Companiile asigurătoare au majorat prețul polițelor RCA cu sume cuprinse între 30% și 200%, în funcție de perioadă. Asistenții de brokeraj spun că, în ultimele 24 de ore, majoritatea companiilor și-au reașezat prețurile și că, în acest moment, nu mai există asigurări ieftine pe piață.  (Europalibera)
Tags: 'Societate'

Vezi stirea »

7. #10Întrebări | Oana-Valentina Suciu, dr. în sociologie politică: „În România, a face predicții e loterie”

24.09.2021 11:34 - Oana-Valentina Suciu este sociolog, doctor în sociologie politică și lector la Facultatea de Științe Politice a Universității din București.  (Europalibera)
Tags: 'Societate'

Vezi stirea »

11. Licitația Enescu: 240.000 de euro pentru bunurile compozitorului. Ministerul Culturii nu a participat

23.09.2021 14:04 - Casa de licitație Historic a vândut miercuri seară bunuri aparținând lui George Enescu la sume record. Printre ele, adnotările la manuscrisul operei Oedipe și o vioară care i-ar fi aparținut lui George Enescu. Pentru aceasta se ceruse înscrierea în patrimoniu național la categoria Tezaur.  (Europalibera)
Tags: 'Societate'

Vezi stirea »

12. Dosarul Colectiv: o lecție de cinism judiciar. Justiția se încurcă în termene și proceduri

22.09.2021 18:35 - Curtea de Apel București a amânat două săptămâni procesul dosarului „Colectiv”. Două inculpate au cerut să fie reaudiați martori și să dea noi declarații după ce s-a modificat componența completului de judecată. Procesul a început acum cinci ani. Nu e clar când se va termina. (Europalibera)
Tags: 'Societate'

Vezi stirea »

13. Costurile căldurii la iarnă, între „explozia” prețului la gaze și subvenția de la primării

22.09.2021 18:14 - Majorările de prețuri de pe piața energiei pun în dificultate unele primării care se așteaptă la dublări ale costului gigacaloriei. Pentru ca facturile consumatorilor din sistemul centralizat să nu fie și ele duble, subvenția ar trebui majorată cu fonduri ce par în multe cazuri imposibil de găsit. (Europalibera)
Tags: 'Societate'

Vezi stirea »

Politică

14. Analiză | 40% din PNL a votat „ruperea” de Iohannis. Președintele a câștigat, dar nu a rezolvat criza politică

27.09.2021 08:25 - Klaus Iohannis și-a impus candidatul în fruntea PNL, fără a da vreo explicație despre cum va rezolva criza politică. Congresul a marcat ruperea de discursul electoral legat de justiție, fiind preferate sintagmele despre accesul la resurse. Liberalii au sfidat și regulile sanitare. (Europalibera)

Vezi stirea »

Europalibera: Politică Istoria trăită Victor Eskenasy

15. PNL și-a ales unicul conducător | Cronologia unui congres încheiat cu demisii

25.09.2021 10:38 - Liberalii au fost chemați sâmbătă la vot, la finele unei campanii interne în care s-a jucat cu cuțitele pe masă. Delegații au decis ca noul președinte al partidului să fie Florin Cîțu, care l-a surclasat pe Ludovic Orban. (Europalibera)
Tags: 'Politică'

Vezi stirea »

16. Congresul PNL: lupta pentru supraviețuire. Viitorul liberalilor, între Iohannis și Orban

25.09.2021 07:59 - „Festivalul democrației” se încheie sâmbătă, la Romexpo, cu România aproape roșie, cu un guvern fără majoritate în Parlament, dar cu președintele Iohannis și 5.000 de delegați la Congres. Ludovic Orban și Florin Cîțu joacă ultimul act al unui război care a aruncat în aer credibilitatea PNL. (Europalibera)
Tags: 'Politică'

Vezi stirea »

17. Cei mai performanți lideri de filială nu candidează la Congresul PNL

24.09.2021 14:30 - Doi dintre cei mai performanți lideri din PNL nu vor candida la Congresul de la Romexpo, chiar dacă rezultatele din alegeri i-ar fi recomandat pentru o funcție de conducere. Ei vor să se delimiteze de conducerea care va rezulta după Congres.   (Europalibera)
Tags: 'Politică, '3 minute'

Vezi stirea »

19. Analiză | Cîțu vs Orban: ce e mai bine pentru coaliție, guvern, președinte și PNL

23.09.2021 07:46 - Lupta pentru putere din PNL, soldată cu ruperea coaliției și ieșirea USR PLUS de la guvernare, parcurge șchiopătând ultimii pași. Florin Cîțu sau Ludovic Orban? O alegere de al cărei răspuns va depinde soarta partidului, a coaliției, guvernării și, probabil, chiar a alegerilor din 2024. (Europalibera)
Tags: 'Politică'

Vezi stirea »

Istoria trăită

20. Arhiva Europei Libere: episcopul greco-catolic Iuliu Hossu înregistrat în secret la finele anilor 1960

24.09.2021 17:33 - Episcop greco-catolic de Cluj-Gherla, făcut cardinal în secret și beatificat în 2019, senator de drept în Parlamentul de la București și membru de onoare al Academiei Române, Iuliu Hossu este una din figurile luminoase ale istoriei României, poate în primul rând pentru că e unul din cei care au citit pe 1 decembrie 1918 la Alba Iulia Proclamația de unire a Transilvaniei cu Regatul României. În 1948, comuniștii au scos în afara legii Biserica greco-catolică unită cu Roma, confiscându-i bunurile și dându-le Bisericii ortodoxe române, și forțându-i pe credincioșii greco-catolici să treacă la religia ortodoxă. După ce a refuzat scaunul de mitropolit ortodox al Moldovei pe care i l-a oferit premierul Petru Groza în septembrie 1948, episcopul Iuliu Hossu a fost arestat și închis împreună cu ceilalți episcopi greco-catolici la vila patriarhală de la Dragoslavele. Aici au fost vizitați în noiembrie și decembrie același an de patriarhul ortodox Iustinian Marina care le-a propus să renunțe la credința catolică și la legătura cu Roma. În urma refuzului de a trece le ortodoxie, episcopul Hossu a fost transferat mai întâi la Mănăstirea Căldăruşani, iar în 1950 la penitenciarul din Sighet. În anul 1956 a ajuns din nou la Căldărușani unde a stat în domiciliul obligatoriu până la încetarea sa din viață în mai 1970. În 1973, Papa Paul al VI-lea a anunțat că episcopul Iuliu Hossu fusese făcut cardinal in pectore în 1969, și a explicat că titulatura a rămas secretă pentru că i-ar fi creat lui Iuliu Hossu necazuri în timpul vieții din partea regimului comunist.Cardinalul Iuliu Hossu a fost beatificat de Papa Francisc în anul 2019. În 1975, la sediul postului de radio Europa Liberă din München a ajuns o înregistrare făcută în 1969 în secret la Mănăstirea Căldărușani de preotul Emil Riti, înregistrare în care episcopul Iuliu Hossu rostește Proclamația citită de el la Alba Iulia pe 1 decembrie 1918. Acesta nu este însă singurul și nici primul document sonor istoric înregistrat în secret la Căldărușani. În vara anului 1968, un alt preot, Mircea Todericiu, îl vizitează pe episcopul ardelean la mănăstire și înregistrează pe bandă de magnetofon un mesaj adresat românilor din Statele Unite și românilor de pretutindeni. Acest mesaj a fost difuzat la radio Europa Liberă în ediția din 7 iunie 1970 a emisiunii „Lumea creștină,” dedicată aproape în întregime episcopului Iuliu Hossu, după încetarea acestuia din viață în 28 mai 1970 la Spitalul Colentina din București. Emisiunea este moderată de Lucian Loga. O ultimă precizare, aceste înregistrări istorice sunt păstrate în colecția emisiunilor în limba română ale postului de radio Europa Liberă aflată în custodia arhivelor de la Hoover Institution din Statele Unite. Un fragment, așadar, din emisiunea „Lumea creștină” difuzată la radio Europa Liberă pe 7 iunie 1970.    (Europalibera)

Vezi stirea »

Victor Eskenasy

21. Integrare, multiculturalism - cifre și reflecții

22.09.2021 19:38 - Mircea Eliade (1953): „cultura occidentală va fi obligată să stabilească un dialog cu alte culturi non-europene și să se străduiască să nu se înșele asupra sensului termenilor”. (Europalibera)

Vezi stirea »

Europalibera: Victor Eskenasy

22. Integrare, multiculturalism - cifre și reflecții

22.09.2021 18:08 - „Cultură și politică”, 27 octombrie 2010. (Europalibera)
Tags: 'Victor Eskenasy'

Vezi stirea »

Cititorul-de-Stiri-Invoiala foloseste doar tehnologie publicata in site-ul ziarului sursa (Europalibera) si aplica filtre de cautare asupra cuvintelor din textele stirilor. Rezultatul este afisat unitar pentru toate ziarele. Pentru a nu supraincarca site-ul ziarului pentru fiecare cititor, Cititorul-de-Stiri-Invoiala foloseste un sistem de cache a fisierului cu stiri, un timp de expirare dupa 3600 secunde. Cititorul-de-Stiri-Invoiala prezinta informatia in forma originala si nu modifica textele sau imaginile. Filtrele folosite sunt utilizate pentru a ascunde stirea daca contine anumite cuvinte in textul ei. Filtrul de "ascundere de imagine" nu include imaginea in pagina, deci nu forteaza dispozitivul dvs. sa incarce mai multe informatii. Succes la citit!

 

Ziare: Hotnews | Newsro | Digi24 | Stirile Protv | Cotidianul | Jurnalul | Mediafax | Gandul | Europalibera | Observatornews | Bizbrasov | Litera9 | Newsbv | Brasovmetropolitan | Realitateadebrasov | Adevarul Brasov | Realitateadecovasna | Mesageruldecovasna | Ziarul financiar | Economica.net | Project-e | N-tv-de-panorama | N-tv-de-economie

Sus